DJURVÄNNERNAS MOCKA

föddes på 70-talet med tillverkning i Japan och senare i Italien. Den heter Alcantara och är känd av många som en konstmocka för kläder, bilklädslar, båtdetaljer samt i flygplansinredning. Det består av fibrer, polyester och polyuretan, inte av djurhud och proteiner. Alcantara har funnits i 40 år. Hade de haft samma skapare, vore FIBRAMID en yngre förbättrad version, 30 år yngre, tålig mot fukt och rengöring, elastisk, väger mindre, tillverkas också i Italien, är extremt välanpassad till sina många användningsområden, FIBRAMID finns i ett otal vackra färger och är otroligt flexibel. Förutom att användas i bilar, båtar och flygplan, flyttar nu FIBRAMID in i våra hem i form av gardiner, tapeter och lättskötta textilier.

ETT MATERIAL LÄTT ATT HANTERA.

Om man vill sy gardiner och kuddar av FIBRAMID är det lätt. Det ”kryper” inte som andra sammetsliknande tyger. Det är också lätt att tapetsera en fondvägg eller förverkliga andra inredningsidéer. Man blir inspirerad av färgerna, strukturerna och möjligheterna: sy, limma, klä. Gör din egen design och glöm inte att det är enkelt att rengöra. Och ditt samvete är också rent: inget djur har behövt dö för att du har det vackert hemma.

Ädla material som ger en äkta lyxkänsla: Alcantara och Fibramid.

Under senaste åren har efterfrågan på material som Alcantara och Fibramid skjutit i höjden. Båda materialen tillverkas numer i Italien. Alcantara (först i Japan) och sedan 1972 i Italien. Tillverkningsmetoden har knappt förändrats sedan 1972 däremot har flertal färger tillkommit. Fibramid kom först ut på marknaden 2011 och som Alcantara låg tillverkningen först i Japan för att sedan flyttas till Italien. Tillverkningsprocessen är snarlik och Fibramid består av en blandning av: Fibrer, polyester och polyuretan. Efter en gedigen Alcantara anno-1972 är Fibramid den mest tåliga av alla Alcantara liknande material. Vanlig Alcantara kan minska ned vikten på en supersportbil (Lamborghini) med upp till 5kg i jämförelse med läder. Fibramid kan spara upp till ca. 5,3kg vid samma jämförelse.

Alcantara har något tjockare underlag som är någorlunda snäll mot eventuella missar i underarbetet. Fibramid är tänkt för ett perfekt underarbete eller tillsammans med ett tunt lager av skumgummi. Det förstärker det redan så mjuka och softa utseendet och låter dölja eventuella skarvar m.fl. Båda materialen tål kemtvätt och vatten-tvätt. Man bör dock vara försiktig med mängd vatten och vilka rengöringsmedel man använder. Fibramid tål även ozonbehandling t.ex. i en bil eller båt.